Otoscleroza

Otoscleroza  este o afectiune specifica omului, mai frecventa la femei si la rasa alba.

Otascleroza este o boala cu transmitere genetica ce consta in aparitia unor modificari osoase la nivelul capsulei otice. Aceste modificari osoase determina blocarea articulatiei dintre scarita si urechea interna cu anchiloza lantului osicular din urechea medie. Acest lucru duce la hipoacuzie si in timp chiar la pierderea completa a auzului.

Simptomatologia otosclerozei are debut lent, progresiv cu hipoacuzie unilaterala sau bilaterala, acufene, senzatia de plenitudine auriculara, iritabilitate, logoree.

La consultul ORL  se observa timpanul de aspect normal, conduct auditiv curat, fara secretii.

Examenul acumetric instrumental arata hipoacuzie de transmisie.

Audiograma tonala arata hipoacuzie de transmisie, rareori hipoacuzie neurosenzoriala in forma de tip Manasse; impedansmetria arata curba de tip A, cu reflex stapedian absent.

Tratamentul otosclerozei

Tratamentul otosclerozei poate fi medical sau chirurgical.

 Tratamentul medical consta in administrarea de fluorura de sodiu, vitamina B1, B6.

 Tratamentul chirurgical are drept scop refacerea mobilitatii lantului osicular.

Exista mai multe tipuri de interventie chirurgicala, in functie de cit de avansate sint leziunile de otoscleroza; de aceea alegerea tipului de interventie se va face strict intraoperator.

Operatia trebuie precedata de tratamentul tuturor afectiunilor rinosinusale si rinofaringiene ( rinita cronica, deviatie sept nazal, polipoza nazala, sinuzita cronica,etc).

Daca interventia chirurgicala nu se poate face ( refuzul pacientului, pacientul lucreaza in mediu cu zgomot, surditate neurosenzoriala, boli asociate ce contraindica interventia, etc.) iar auzul nu este satisfacator, se indica protezarea  auditiva.

Acest articol a fost publicat în Noutati. Salvează legătura permanentă.